Bio

Krödde
Bart Corporaal (piano en zang)
Rients Faber (zang)
Jorgen Middel (gitaar en zang)
Arjan Schepenaar (bas)
Rob Vergonet (drum)

De band maakt zelf geschreven indiepop liedjes in de Groninger streektaal. Een recensent noemde de muziek eens ‘poëziepop’ vanwege de gedragen muziek en lyrische teksten.

De band is oorspronkelijk opgericht door de vrienden Rients en Bart. Zij komen beide uit het Groningse dorp Ten Post. Als er onder het genot van een biertje een naam voor de band wordt gezocht, valt het oog op het kombord van Kröddeburen, een buurtschap pal naast Ten Post. De band wordt ‘Krödde’ gedoopt, wat in het Nederlands onkruid betekent.

Het duo brengt als eerste het nummer ‘Duuster’ uit via YouTube. Het nummer wordt opgepikt door lokale en regionale radiostations. Rene Walhout van Radio Noord daagt de mannen uit om het nummer live te komen spelen tijdens de uitzending. In allerijl worden muzikale vrienden gemobiliseerd om dit eerste optreden mogelijk te maken. Trots maar vol van zenuwen spelen ze voor het eerst in deze samenstelling live. Daarmee is Krödde officieel gelanceerd en ontstaat de ambitie een CD te maken.

Dat vraagt om verdere muzikale versterking. De band wordt geformeerd en na een half jaar sleutelen wordt eind 2013 de CD ‘Waterlijn’ uitgebracht in eigen beheer op het eigen label OOORECS. Een CD met teksten zowel in het Gronings als in het Nederlands. De CD wordt eind december 2013 gelanceerd bij wederom Rene Walhout in de uitzending als een concert in theater ‘De Oude Kapel’ van het ORKZ.

In juni 2014 verschijnt de losse single ‘Zunneschien‘. Het nummer behaalt de nr. 1 positie in de Noord 9 (de hitlijst van RTV Noord) en komt binnen in de jaarlijst Alle 50 goud! Daarmee gaat een jongensdroom van de band in vervulling.
Inmiddels verschijnt de muziek van Krödde regelmatig op de radio in de noordelijke provincies.

In 2015 wordt, vooruitlopend op de tweede CD, een aantal nummers los uitgebracht. Dit zijn Bezeerd en Ins Blaue Hinein.

In juli 2016 verschijnt het album ‘Rousteg Hoes’. Een nieuw album met uitsluitend eigen composities in de Groninger taal. De composities komen initieel uit de koker van Corporaal maar worden door de gehele band verrijkt met arrangementen en additionele stukken. De plaat is in eigen beheer opgenomen en uitgebracht.

In 2017 wordt veel opgetreden, met als hoogtepunt Bevrijdingsfestival. De band speelt daarnaast steeds vaker als straatmuzikanten. Gewapend met accordeon, contrabas, cajon en western-gitaar trekt de band geregeld de provincie door.

Eind 2017 duikt de band weer de studio in om een EP op te nemen. Deze keer wordt alles opgenomen bij Studio Dijkshorn in Ten Boer. De nieuwe EP wordt 16 juni 2018 officiëel gelanceerd. Vooruitlopend hierop wordt de single ‘Traain noar Noord’ uitgebracht op 7 april 2018.